dilluns, 28 de novembre del 2011

Na Maria "Siula" i en Pere "de sa Torre"


Diu la cultura popular que les mare de deus externes són les mes apreciades... i, en contraposició els teòrics de la felicitat assenyalen que un dels camins per arribar-hi és saber apreciar i valorar el que tenim a l'abast, aquestes persones i petites coses que ens volten cada dia...
No sé si la tradicional sornegueria pagesa es podria interpretar com una manera d'amagar voluntàriament l'ésser i de defugir dels compromisos propers i no desitjats, per poder lloar el que es sent estrany i llunyà, que és el que acostumam a fer.
Mirem aprop i valorem les persones que tenim al costat!
Qui, trescant, va suggerir la present conversa, va ser en Felip “Blau” que, com qui nou diu res, va assenyalar que ens pocs anys en Pere i na Maria s'havien convertit en referents en el mon de l'excursionisme illenc, i per assentar l'afirmació assenyalà: “basta veure com els escolten i els tenen en consideració els altres grups d'excursionistes quan ens veim a les trobades anuals”. I tot de banda una cosa coneguda i comentada per tots els Trescadors: “no hi ha manera de repetir una excursió”, puix la que és fàcil es pot convertir en llarga i la coneguda es pot orientar per altres paranys...

D'on surt l'afecció a la muntanya? 
De la muntanya ets o no ets, comences un bon dia i si t'agrada un poc hi tornes, si no no .

Els trescadors neixen a l'any 2005, abans hi havia afeccions diguem-ne mes individuals... quan vareu començar vosaltres?
Pedro: De jove anant a escola per La Salle de Manacor hi havia un "Germà" que ens treia a fer alguna volta de tan en tan, acampades per Lluc i alguna sortida per Pirineus... 
Pedro i Maria: Acabats de casar i vist que tinguérem ses nines de molt joves, els caps de setmana i els ponts que podíem, agafàvem les "tendes de campanya" i patíem a qualsevol lloc, no hi havia tantes prohibicions i quasi a qualsevol lloc podies muntar i passar un parell de dies. Ja d'un poc més grans, quan elles pogueren caminar un poc més, ses sortides varen ésser un poc més de caminar. Al cap d'un temps alguna sortida amb els de l'ajuntament i alguna esporàdica tot sols. L'any 2005, com has comentat abans, na Maria i les nines començaren a anar amb els Trescadors, les nines ja podien aguantar bé les excursions i així partiren, jo vaig començar un poc més tard, després de sa temporada de caça (no és que no fos per la muntanya).

Quins eren aquells primers motius?
Tranquil·litat?. Desconnectar un poc de la rutina setmanal, gaudir un poc dels llocs meravellosos de l'Illa...passió. 

De l'iniciació a ser referents i guies de muntanya. Com es passa d'un lloc a l'altra?
No ens consideram referents ni guies de muntanya. Referents per què? Els indrets sempre han estat allà, només és anar-hi des des d'un lloc o bé pe l'altre, per trobar coses noves no poden anar pels camins clàssics, molts de pics s'hi ha d'anar sense camí o bé per camins esbaldregats. Guiatge no, només un grapat d'amics que van d'un lloc a l'altre, el que té un poc d'idea del camí tira per davant.

I de l'excursionisme als torrents?
La qüestió és cercar noves fronteres, Fins on podem arribar?. La iniciació als torrents va ser cosa de na Maria, l'hi feia ganes fer un curset de barranquisme, i, per no deixar-la tota sola també "m'hi va apuntar", després del curs el més difícil era integrar-nos dins un grup, cosa que no aconseguirem, ja per falta de coincidències o bé pels grups que normalment no poden ser nombrosos, entre quatre i sis persones com a molt quan és fan torrents amb aigua. Al curs del segon nivell ja era a jo, a qui li feia més ganes seguir avançant dins aquest mon. Llavors gràcies a internet i quatre telefonades anàrem fent nous amics per anar avançant.

Com definiria la vostra situació avui en relació a la muntanya, Pedro?
Un espai per gaudir i conservadora, intentar no deixar petjada per on es passa.

I tu Maria?
Acollidora i relaxant. un lloc on només ets tu i l'entorn que t'envolta.

Quina seria l'experiència singular que més recordau 
Maria: La primera vegada  que vaig fer vivac. Sempre abans havíem dormit a dins tendes i aquesta vegada estàvem fent la travessa d'Andratx a Pollença i el lloc elegit per passar el vespre va ser la Mola de son Pacs, La nit era freda, un parell de dies abans havia nevat i la temperatura voltava els 3 graus. La sensació de passar la nit al ras va ser inoblidable.
Pedro: La sensació d'altura a les parets de muntanya, quan escales o baixes per un salt, arriba un punt on no veus la diferència entre la paret i el sol, l'entremescles, és a dir, no veus el terra on és.

I la que heu passat mes pena?
Pedro: Al Salt de Son Nebot, no per jo, si no pels altres. El primer pic que el vaig fer vaig anar-hi tot-sol (cosa que no s'ha de fer mai), però vaig passar gust de fer-lo, fent aturades per intentar treure una fotografia un poc bona i gaudir de les vistes. Ja el segon pic que vam anar-hi érem set (si mal no record) i vaig passar una penada pels altres, la veritat que és un bot que escarrufa...
Maria: El salt de son Nebot. Estar penjada a un volat amb 150 metres baix meu, sense veure on m'havia d'aturar i no sabre si seria capaç d'aturar-me  i fer el passamans a 100 metres d'alçada a una paret totalment vertical , l'adrenalina es va convertir amb inseguretat i per uns minuts vaig passar una penada.  La segona vegada no va ser igual, però l'adrenalina va estar present durant to el bot.

Que vos ha aportat aquesta afecció a la muntanya?
Maria: m'ha ajudat a descobrir-me a mi mateixa, saber on son els meus límits i les ganes de superar-me.  El més important que m'ha aportat son les múltiples amistats. Companys que tal vegada a la vida rutinària, no tenim res en comú, però que compartim una cosa molt important la passió per la muntanya.
Pedro: Un mon on tots som iguals. Amistats, com bé diu na Maria, de tots el indrets de Mallorca, i, sobretot, esperit de superació d'un mateix.





Pedro: Coneixements per caminar no n'han de mester, basten unes bones cames i tenir poca peresa, per no dir gens. Amb un bon mapa i una brúixola dins Mallorca no hi ha problemes per poder sortir-ne de qualsevol situació, sempre i quan no s'enfilin a segons quins llocs.
Pedro: Diferències en aquests anys només ni ha una, de cada sortida que intentam fer (algunes no surten a la primera) ens posam el llistó un poc més alt per veure si el superam, així, poc a poc al llarg dels anys hem arribat a un nivell que no ens pensàvem mai aconseguir, però com he comentat abans, si no tens peresa de fer ses coses sempre te'n ensurts..
Maria: El coneixement del lloc és una gran avantatge i  una seguretat a l'hora de fer les excursions. I com diu en Pedro la diferència que veig són les ganes de superació personal i de conèixer més llocs, camins, passos, torrents... 

Des de la vostra experiència quines orientacions donaríeu als principiants?
Gaudir de la muntanya dins les vostres possibilitats, no hi ha coses impossibles de fer, només és fer-se d'una manera o l'altra, sempre amb un punt més alt del que cal de seguretat, abandonar si no és veu fiable; sempre hi ha dies per tornar-ho provar. Cercar informació de la ruta o la activitat que es vulgui fer, de forma prèvia i, sobre tot, ser respectuosos amb l'entorn i no deixar rastre per allà on es passa..

En el correu adjunt a la tramesa de la conversa insisteixen en que no son referents de res que els agrada anar d'excursió però que no tenen res d'especial que requereixi una conversa i que dins el poble hi ha molta gent més experimentada en el tema muntanyenc. Particularment m'agrada que pensin i sentin d'aquesta manera, puix partesc del convenciment que solament des de la modèstia i el realisme es pot avançar. Però puc testimoniar, com molts d'altres el seu creixement i evolució: des del mon de la fotografia al coneixement de la llengua, des de la recerca constant de nous camins i paisatges a la introducció del barranquisme, des de la seva relació amb gent professional de la muntanya a la cura i atenció de tots els detalls perquè el grup es senti atès...
Potser hi ha altre gent coneixedora de la muntanya (i mes converses a fer) però, sens dubte, l'evolució i aportacions d'aquesta parella resulten ben singulars. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada